גומבוץ הוא מאכל הונגרי שמגיע במספר גירסאות. יש את הטורוש גומבוץ – שעשוי מגבינה וסולת ויש סילבאש גומבוץ שעשוי מבצק תפוחי אדמה, בדומה לניוקי, וממולא בשזיף שגיב עם קובית סוכר או בפובידל שזיפים. הגומבוץ מצופה בפירורי לחם מטוגנים, ומוגש עם שמנת חמוצה. אימי ז"ל הייתה מכינה בעיקר בשבועות.
עם אסף יצא לי לצלם לא מעט פעמים במסגרת עבודתינו. בכל פעם שהכנתי מנה מהמטבח ההונגרי, נצצו לאסף העיניים. אביו ממוצא הונגרי ובבית כיכבו הרבה מנות הונגריות. תמיד צחקנו שיום אחד נעשה יום צילום של מנות הונגריות. ואז הגיעה הקורונה והתפנה לנו זמן. ועשינו יום טעים כזה…
35 כופתאות
חומרים
קילו תפו"א – רצוי אדומים
1 ביצה
60 גרם (1/4 כוס) מים
300 – 400 גרם ( 2-3 כוסות) קמח
קורט מלח
ציפוי
300 גרם פירורי לחם לא מתובלים
שמן/חמאה
2 כפות סוכר
אופן ההכנה:
- מבשלים את תפו"א בקליפתם במי מלח. מסננים ומקררים
- קולפים את תפו"א ומגרדים במגרדת דקה.
- בינתיים מטגנים פירורי לחם וסוכר במעט שמן או חמאה מומסת ומשאירים בצד לגילגול הכדורים לאחר הבישול.
- מוסיפים לתפוחי האדמה ביצה, מים ואת הקמח בהדרגה עד לקבלת בצק רך ונעים.
- מרדדים על משטח מקומח וחותכים לרבועים של 6 ס"מ. (שימו לב: לא לרדד מידי דק, כדי שהבצק לא יקרע!)
- במרכז כל ריבוע מניחים כפית פובידל שזיפים.
- סוגרים לכדור ומבשלים במים עם מלח עד שהכדורים צפים כ10 דקות.
- מוציאים מהמים ומגלגלים בפירורי הלחם .
- מגישים עם שמנת חמוצה.
הערות:
- אני קילפתי את תפוחי האדמה ושמתי אותם בסלסלת האידוי של התרמומיקס ובישלתי שם. כך הם סופגים פחות נוזלים וניתן להוסיף פחות קמח. (לי הספיק 300 גרם קמח לבצק)
- אפשר גם בסיר אידוי אחר.
- יש שמוסיפים קינמון לפירורי הלחם, אימי לא נהגה להוסיף.
- ניתן למלא בשזיף שגיב מגולען עם קוביית סוכר במקום הגלעין.
- יש שממלאים במשמש בעונה.
צילום: אסף אמברם סטיילינג: לירון ברקן
קישור מקוצר: https://tinyurl.com/yxfj2pp2
מעונין במתקון גומבוץ עם גבינה
כופתאות גבינה (טורוש גומבוץ)
היי, עד איזה שלב אפשר להכין יומיים מראש?
זה נשמר במקרר כמה ימים. לא משהו שככ מכינים בשלבים
האם אפשר לעשות אם שזיפים או משמשים יבשים
בהחלט, אני עשיתי כמו אמא שלי, מי שעושה עם פירות בד"כ שם קובית סוכר בתוך הפרי
יש לך רעיון או אולי את יודעת אם אפשר לטבען את זה?
זה כמעט שם (: רק ביצה אחת מפרידה בין המנה המסורתית לטבעונית (:
זה דומה לבצק ניוקי, לא ניסיתי, אבל מניחה שיש ניוקי טבעוני
יכול להיות שהמתכון נכון, אבל מי שלא מתמצא עלול להוסיף את הביצה , המים והקמח לפרורי הלחם וישאל את עצמו בשביל מה צריך תפוחי אדמה ?!!
תיקנתי מעט את הניסוח, מקווה שעשכיו זה יותר ברור